- Casa Darvas-La Rochie
Este un monument istoric și de arhitectură care datează din anul 1909. În prezent, clădirea găzduiește primul muzeu Art Nouveau din România. În compoziția arhitectuală a casei, suprafețele mari din sticlă au un rol artistic iar odată cu noul secol XX devin populare grădinile de iarnă și serele. Sera este un loc de relaxare atât pentru proprietari cât și pentru invitați aici putând fi luat micul dejun ori servită cafeaua sau ceaiul. În seră se găseau diferite flori și vegetație exotică și oferă și astăzi o panoramă către terasa casei precum și către Crișul Repede.
- Palatul Moskovits Miksa
Palatul a fost ridicat la comanda inginerului Moskovits Miksa între anii 1904-1905. Familia Moskovits deținea la începutul secolului al XX-lea una dintre cele mai importante intreprinderi din Oradea. Culoarea clădirii nu este întâmplătoare. Arhitectul a ales această nuanță, deoarece clientul său, proprietarul clădirii, deținea o fabrică de spirt. Tavanele sunt decorate cu același tip de motive florale ca fațada, fiind încadrate de figuri geometrice, dar și cu reprezentări ale instrumentelor muzicale – harpă, vioară – ori cu scene din natură – lebede pe lac.
- Complexul Vulturul Negru
Palatul Vulturul Negru se află în piaţa Unirii şi este cea mai interesantă şi reprezentativă clădire Secession din întreaga Transilvanie. Este format din două corpuri inegale cu ieşire în Piaţa Unirii legate de un al treilea mai retras, având forma de Y este caracterizat de asimetria construcţiei. La mijlocul construcţiei este o galerie inspirată de galeriile Vittorio Emanuele din Milano, acoperită de un vitraliu pe care este încrustat un Vultur Negru. Vitraliul a fost executat în 1909 în atelierele orădene Neumann.
- Muzeul Țării Crișurilor
Muzeul Țării Crișurilor este un obiectiv cultural important al României, fiind format din Muzeul Ţării Crişurilor, cu cele şapte secţii (Secţia de Arheologie, Secţia de Istorie, Secţia de Ştiinţele Naturii, Secţia de Etnografie, Secţia de Artă, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii, Secţia Muzee Memoriale, Grupuri Sociale, Istorie a Minorităţilor), Muzeul Memorial “Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial ,,Ady Endre” şi Peştera Vadu Crişului.
Muzeul se află pe locul cinci în România, conform unei statistici a Ministerului Culturii.
- Biserica cu Lună
Piatra de temelie a bisericii a fost depusă în anul 1784, iar construcţia a fost finalizată în anul 1790. Biserica se regăsește și astăzi în forma originală. În urma înfiinţării episcopiei ortodoxe din Oradea în anul 1920, „Biserica cu Lună” a fost ridicată la rangul de catedrală.
De ce se numește astfel? Datorită Lunii din turlă care se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului, arătând astfel fazele Lunii. În turla bisericii este instalat un mecanism despre care se spune ca este unic in Europa.
- Piața Ferdinand I
Piața Ferdinand (cândva numită Piața Bemer) este una dintre cutiile de bijuterii care alcătuiesc zestrea orașului Oradea. Situată în zona centrală, pe malul drept al râului Crișul Repede, piața adăpostește numeroase monumente culturale, fiecare fiind o bijuterie aparte prin aspectul deosebit și povestea care se află în umbra ei.
- Teatrul de Stat Regina Maria
Clădirea Teatrului este unul dintre cele mai însemnate edificii de patrimoniu din Oradea. Construcția a durat 15 luni și a fost finalizată în 1900. Edificiul a fost structurat pe trei niveluri: sală, loji, balcon. În proiectarea sălii de spectacole s-a avut în vedere realizarea unei acustici perfecte. În plus a fost dotată cu o fosă pentru orchestră. Aceste caracteristici, neschimbate, transformă locaţia într-un spaţiu ideal pentru montarea spectacolelor de teatru, a celor de operă şi a concertelor. Sala are în prezent o capacitate totală de 570 de locuri.
- Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein – Muzeul Istoriei Evreilor
Din anul 1870 pe același așezământ al sinagogii a funcționat o casă mică de rugăciune a comunității evreiești. Încă din acea perioadă, membrii comunității evreiești ortodoxe de la Oradea au pus bazele instituțiilor proprii de binefacere și de ajutorare.
Expoziția Istoria Evreilor din Oradea a fost deschisă în Sinagoga Aachvas Rein în semn de recunoștință a contribuției comunității evreiești la istoria orașului. Parterul clădirii este dedicat istoricului comunității evreiești.
- Sinagoga Mare Ortodoxă
Sinagoga Mare este considerată una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară. Aceasta a fost construită în anul 1890 de către inginerul constructor Nándor Bach.
În luna mai a anului 1944, în timpul administrației maghiare, ghetoul mare din Oradea a fost organizat în jurul Sinagogii Ortodoxe, cuprinzând 36 de străzi. Singura intrare în ghetou a fost amplasată pe str. Mihai Viteazul, lângă Sinagoga Mare Ortodoxă.
Decenii mai târziu, tot în curtea sinagogii, pe partea stângă a fost ridicat din marmură neagră Monumentul Holocaustului din Oradea, monumentul comemorativ al membrilor comunităţii evreieşti ortodoxe căzute victime ale lagărelor naziste.
- Sinagoga neologă Sion
Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă în anul 1870. În partea superioară a nişei dulapului Torei este amplasată o orgă. În timpul restaurării sinagogii a fost găsită o sticlă închisă ermetic ce conţinea un mesaj scris în 1878: …“între aceste ziduri să se ţină slujbe demne de religiozitatea pură şi de progres, din amvon să se ţină predici despre religia şi morala purificată de zgura sofismelor…”.
- Piața Unirii
Centrul cartierului, numit Orașul Nou, aflat pe malul stâng al Crișului Repede s-a format între anii 1714 – 1740 cu o piață principală numită Piața Mică, actuala Piața Unirii. Piața și-a dobândit aspectul modern în urma construirii palatelor ce se pot vedea și azi: Primăria Oradiei (1901 – 1903), Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903 – 1905), Palatul Vulturul Negru (1907 – 1908), Palatul Moskovits Adolf și fiii (1904 -1905).
- Turnul primăriei
Turnul Primăriei se află în aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a clădirii şi are o înălţime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă. La nivelul I se află mecanismul orologiului – numit „ceasul mamă”. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu” şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.
- Cetatea Oradea
Așternute una peste alta, se spune că prima cetate din zonă datează din 1241, peste ea fiind construită cetatea medievală iar doar după două secole fiind ridicată cetatea ce o avem astăzi ca martoră a istoriei.
Astăzi Cetatea Oradea, cea care a trecut prin etapa romanică, gotică și renascentisco-barocă, este proaspăt renovată găzduind legende, povești, dovezi arheologice și multe evenimente contemporane nouă. Vechiul observator astronomic care fixa meridianul zero între 1445 și 1465 – Cetatea Oradea – în prezent este deschis pentru vizitatori fiind împrejmuit de șanțul cetății care este destinat relaxării, timpului liber prin intermediul parcului ce s-a construit de curând.
- Strada Republicii – pietonala cu toate palatele Art Nouveau
Strada Republicii este o pietonală împânzită de localuri, restaurante și cafenele. Vara devine un loc popular datorită teraselor răcoroase. Fie că doriți să savurați o înghețată la una din gelaterii sau doar să vă plimbați, strada Republicii este locul ideal pentru asta.
- Șirul Canonicilor
Din punct de vedere arhitectural, complexul de clădiri ce formează șirul Canonicilor este compus din zece imobile independente, construite unul alături de celălalt. În ciuda faptului că aceste clădiri au fost construite în perioade diferite, stilul fațadelor (cu mici excepții) este identic. Este compus din 57 de arcade care constituie un coridor lung de peste 250 metri.
- Complexul Baroc
Palatul are 365 ferestre, construcția Complexului Baroc începe și se încheie cu Șirul Canonicilor, în perioada 1750-1875. Palatul este primul finalizat, în 1777, iar în 1779 este finalizată Catedrala Romano-Catolică, sfințită în 1780.
- Dealul Ciuperca
Dealul Ciuperca este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului Oradea și este locul potrivit de unde te poți bucura de răsăriturile, apusurile și cerul înstelat ce surprind plăcut pe oricine.
- Templul Francmasoneriei
Încă de la construcţia ei, în anul 1902, imobilul a atras atenţia publicului orădean, prin neobişnuit, care, după o perioadă de funcţionare ca sediu mason, a găzduit de-a lungul timpului diferite alte funcţiuni (creşă, grădiniţă, întreprindere, sediul vămilor etc). Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice iniţiale cu Sala Templului, Sala paşilor pierduţi, Cabinetul de reflecţie, Biroul Maestrului Lojii şi sală expoziţională cu obiecte specifice.
- Noua promenadă
Promenada de pe malul stâng al Crişului Repede, de lângă Primăria Oradea, a devenit cel mai nou punct de atracţie din oraş.
Sursă fotografii: Cherryontheworld – Travel Blog, Oradea Heritage